Die zegt: ‘Ja hoor ik doe dit er nog wel even bij!’
Die in bed JA zegt tegen de ander in plaats van de ‘nee’ die ze eigenlijk voelt.
Waarbij alles snel moet en het gemis aan oprechte aandacht heimwee naar zichzelf oplevert. Die wel ‘nee’ zegt, maar dat niet met liefde doet maar met een snauw en een sneer.

Maar wat is het nu precies? Kun je geen ‘nee’ zeggen? Of lukt een volle JA tegen jezelf niet? Vind je de ander belangrijker of voel je meteen een boosheid groeien als ik dit schrijf? Omdat je de ander zeker niet belangrijker vindt maar ook niet meer weet hoe je de ander niet tekort doet als je JA zegt tegen jezelf?

“Als je ergens moe van wordt. is het JA zeggen tegen de ander en NEE tegen jezelf.”

Schuldgevoel

Ligt hier vaak aan ten grondslag. En gaat over het feit dat je geleerd hebt dat je de ander altijd tekort doet als je nee zegt. Dat je overleving op het spel staat. Dat je loyaal moet zijn aan je ouders, je grootouders en je betovergrootouders. En dat als je niet trouw bent aan hun tradities en patronen dat je dan veroordeelt wordt.

Alles wat jij gelooft is waar

Dit gebeurt veel onbewust maar het is wel een wet dat wat jij gelooft zal bepalen wat je doet, en hoe je je voelt. Je kunt kiezen voor een ander geloof zodat je het anders gaat doen. En een keuze maken waardoor je kiespijn krijgt. Maar het is dé weg naar opnieuw ontspanning en rust.
Dat begint met het stellen van een doel. Waar wil je heen? Hoe wil jij je voelen? Als je geen doel stelt zal je je voelen zoals je je altijd voelde. Als je in de auto zit en je wilt naar de andere kant van het land en je stelt de tom tom niet in. Zal je ook niet bij je doel aankomen.

Hoe zorg je nou dat je je zelf niet te kort doet maar de ander ook niet?

Hoe ga jij ‘nee’ leren zeggen zonder schuldgevoel?

Hoe zorg je dat je op een elegante manier ‘nee’ gaat zeggen? Communiceren en daar achter staan. Er is geen steen, geen wig, geen koevoet en geen boom tussen te krijgen als jij gelooft wat je zegt. Als jij gelooft wat je zegt voel je geen angst om jezelf te verliezen. Je eigenwaarde is sky high als jij JA zegt tegen jou. En toewijding hebt aan jouw eigen weg naar energie.

Groei

Een eik doet er 80 jaar over om volwassen te worden. Om een stevige stam, sterke wortels en een vruchtbare oogst af te leveren. Na 80 jaar staat er dus wat. Veel vrouwen die bij me komen, willen te snel. En als je te snel wilt zal je misschien snel aankomen bij je doel maar is je basis wankel en breekbaar. Sta jezelf toe om het iedere keer opnieuw te doen. Door jezelf keer op keer te vergeven als het even mis ging en je toch weer jezelf tekort hebt gedaan. Wees zacht voor jezelf. Want als jij het niet doet, wie doet het dan wel? En heb je het geluk dat iemand zacht is voor je, zorg dan dat het binnenkomt zodat jij ook jezelf leert geven wat je mist.

Liefs,

Mariska
×